Skip to main content

Rouw en Verlies begeleiding

 

Verdriet verwerk je niet, gemis krijgt geen plekje.
Je leert verdriet overleven. Je leert ermee omgaan.

(Manu Kierse)

In de praktijk begeleid ik kinderen en volwassenen met verlies.
Als jong kind zijn mijn ouders gaan scheiden. Dit is naast het begeleiden van kinderen op de basisschool een van de redenen dat ik deze opleiding ben gaan volgen. Ik ben opgegroeid in een tijd, waar er niet gesproken werd over de scheiding en er ook niet, of weinig, werd stil gestaan wat voor gevoelens een scheiding met zich mee brengt. De impact van een scheiding is per situatie verschillend. Wanneer je als kind, of op latere leeftijd er last van gaat hebben, kan het prettig zijn wanneer er iemand is, die naar je luistert en je kan begeleiden bij deze gebeurtenis.  

Ik ben gediplomeerd KIES coach. KIES staat voor Kinderen in Echtscheidingssituaties. 
Ook ben ik door de ervaringen in het onderwijs, me verder gaan verdiepen in rouw en verlies. Ik heb diverse opleidingen gevolgd, o.a. bij Annemiek Dogan en Riet Fiddelaers in het Centrum “Omgaan met Verlies”, waar ik mijn kennis heb vergroot omtrent het omgaan met verlies bij kinderen. Ik heb de verdiepingscursus gevolgd hoe kinderen met ADHD/ASS omgaan met verlies en de verdiepingscursus “Een pleister tegen tranen” gevolgd. Deze cursus was gericht op het begeleiden van een ernstig (of ongeneeslijk) ziek kind, diens ouders, de klas van dit kind en hoe leerkrachten hiermee om kunnen gaan. Daarnaast heb ik kinderen individueel en van diverse scholen begeleid in lotgenotengroepen om te leren omgaan met de gevolgen en gevoelens bij het verlies van vader, moeder, broertje of zusje, oma of opa of een echtscheiding. Ook het verlies van een huisdier of levend verlies zoals verlies van gezondheid van jezelf of iemand die jij lief hebt, kan je leven drastisch veranderen waar je hulp bij nodig kan hebben.

Rouw is liefde

Ieder mens rouwt op zijn of haar eigen manier, er is geen goed of fout aan welke manier en wanneer dit tot uiting komt. Wat ik heel belangrijk vind, als mens en begeleider, is dat je weet dat er iemand voor je is, op het moment dat jij het nodig hebt. Rouw kan ontzettend eenzaam voelen of je wil er andere mensen niet mee belasten, omdat het er nu eenmaal “bij” hoort. Als ervaringsdeskundige weet ik als geen ander, dat het prettig is wanneer je een helpende hand aangereikt krijgt op het moment dat jij daar behoefte aan hebt. Het is geen schande om verdriet bespreekbaar te maken. Het kan juist erg helpen er met iemand over te hebben, omdat je soms de weg niet meer weet om met verdriet om te gaan van jezelf, je kinderen of bijvoorbeeld van een van je ouders en het je levensvreugde in de weg gaat zitten en je je zorgen maakt.

Ieder van ons krijgt vroeg of laat eens te maken met verlies. Ook bij ons. Mijn half zus is in nov. 2022 gestorven door te stoppen met eten en drinken omdat de pijn van haar ziekte (dunne vezel neuropathie), haar teveel werd. Ook hebben wij als gezin verschillende miskramen moeten verwerken en ook als leerkracht heeft het veel impact, verlies op school mee te maken.

Door deze ervaring mee te nemen in mijn leven en werk voel ik me gesterkt anderen een helpende hand uit te reiken. Bij mijn Mind-walk trainingen draag ik de schoenen van mijn half zus en loopt ze figuurlijk met me mee.
Ik loop graag met jou mee, omdat het fijn is er voor iemand te kunnen zijn en jou te helpen bij de gevoelens en nieuwe omstandigheden die bij verlies komen kijken.
Na een kennismakingsgesprek zal worden bekeken, wat het beste aansluit om u verder te begeleiden.
Voor informatie of een kennismakingsgesprek kunt u mailen naar infohappy2be@gmail.com

De koffie of thee staat klaar en voel je welkom.

Je staat er niet alleen voor!



Rouwen is als een roeiboot met 2 riemen.
De ene riem staat voor het verdriet en gemis.
De andere voor verder leven.
Je hebt beide riemen nodig om vooruit te komen.
Anders blijf je rondjes draaien.